fbpx

ANMELDELSE: EA SPORTS FC 24

Etter nesten 30 års ekteskap gikk EA og FIFA hver til sitt for halvannet år siden. EA har derfor bestemt seg for å kalle den nyeste utgaven av den populære fotballspillserien EA Sports FC 24, men hvis du hadde håpet at navnebyttet skulle resultere i en ny start blir du skuffet. EA skryter av mange nye funksjoner, men ved nærmere ettersyn virker de mer som lappetepper enn reelle forbedringer.

EA Sports FC 24

Den mest bemerkelsesverdige av de nye funksjonene er uten tvil den oppdaterte versjonen av HyperMotion. Teknologien ble introdusert allerede i FIFA 22 og bidro til å gjøre spillets animasjoner mer realistiske, ettersom alle bevegelser ble modellert ut fra et omfattende arkiv med videomateriale. Fjorårets HyperMotion2 forbedret opplevelsen ytterligere, og nå tar EA et steg videre og introduserer HyperMotion V.

Spillerne har en tilfredsstillende tyngde, og det merkes både i angrep og forsvar. Samtidig er taklinger og luftdueller ikke lenger bare et utslag av underliggende statistikk, og utfallet avhenger like mye av hvor godt du timer hoppet eller taklingen. Momentum er nøkkelen, og takket være forbedrede animasjoner kan spillere virkelig bli sendt på vingene hvis de blir truffet av sene taklinger eller en angripende keeper.

Du har nå mer kontroll over pasningene dine takket være AI True Flight Ball Physics. Det høres litt mer revolusjonerende ut enn det er, men EA har jobbet for å gjøre ballens flukt mer naturlig, og det er spesielt merkbart når du prøver å slå harde, krøllete innlegg. Det er nesten som å gå fra mortergranater til målsøkende missiler, men det krever også at spillerne dine har de nødvendige ferdighetene.

Hvorvidt spillerne dine er i stand til å slå presise innlegg eller lure motstanderne med driblinger, avhenger ikke bare av statistikk, men også av de nye PlayStyles – arketyper som gir ekstra ferdigheter innen områder som teknikk, blokkering, takling og heading. De største stjernene i spillet, som Haaland, Mbappé og Rúben Dias, har enda kraftigere egenskaper kalt PlayStyles+, men ikke forvent deg superkrefter som de du kan aktivere i gatefotballmodusen Volta. Faktisk er PlayStyles så vanskelig å få øye på i kamp at spillet markerer hver gang en spiller bruker et signaturtrekk med et lite ikon.

EA Sports FC 24
EA Sports FC 24

Det er veldig gøy at du nå kan se repriser når spillet er satt på pause, eller se dommerne dømme spillere i førstepersonsperspektiv.

Det er imidlertid ofte slik at FIFA-spillene som ikke gjør store fremskritt på banen, introduserer nye spillmoduser eller oppgraderinger utenfor banen.

EA Sports FC 24

Karriere er nok fortsatt der de fleste vil tilbringe tiden sin offline. EA har forsøkt å trimme fettet fra noen av systemene som har blitt introdusert de siste årene, og nå slipper du (heldigvis) å trene manuelt annenhver dag. I stedet kan du ansette et team av trenere som allerede har spesialisert seg på en såkalt Vision – en overordnet taktisk tilnærming som Tiki-Taka, Gegenpressing eller, alle taktikkers mor, Park the Bus. Det gjør spilleløypen mer flytende enn før, men i likhet med nesten alle andre nyere systemer – enten vi snakker om den grafiske simuleringen eller individuelle spilleropplæringsprogrammer – er det akkurat tidkrevende nok til å være irriterende, uten å være dypt nok til å føles tilfredsstillende.

Hvis du vil snøre dine egne støvler, kan du i stedet velge Player Career, som fikk en stor overhaling i fjor. Den er fortsatt ganske morsom, men det eneste meningsfylte tillegget er en agentfunksjon der du kan velge en fremtidig klubb og, ved å oppnå mål, jobbe deg nærmere drømmeovergangen. Og selv om PlayStyles nå lar deg forme spilleren din ytterligere, går du fortsatt altfor raskt fra benkesliter til verdensstjerne.

EA Sports FC 24

Klubber (Pro Clubs) og Volta Football har fått så få forbedringer at du må lete etter dem med en femstjerners sjefsspeider. Pengemaskinen Ultimate Team har derimot fått flere endringer. Evolutions lar deg utvikle kortene dine og kan i prinsippet skape en større tilknytning til det brokete laget ditt av spillere fra alle ligaer og tidsepoker. Tilknytningen til laget ditt og den fiktive klubben din har ofte vært litt mangelfull, så dette er en velkommen forbedring.

Den største endringen på Ultimate Team er at du nå kan spille med både menn og kvinner på samme lag i Ultimate Team.

EA Sports FC 24